Het waterverbruik van vaatwassers

Uiteraard kunnen we niet precies aangeven hoeveel water jouw vaatwasser verbruikt, maar we kunnen wel een goede indicatie meegeven. In dit artikel vind je hoeveel vaatwassers ongeveer verbruiken. We weten dat vaatwassers steeds zuiniger worden en gemiddeld genomen zien we dat de vaatwasser momenteel 13 liter water per vaatwasbeurt gebruikt. Heb je een erg zuinige machine in je keuken staan dan kun je het momenteel redden met 9 liter, maar de keukens met oudere vaatwassers doen het nog met 20 liter per wasbeurt. 

Hoeveel verbruik ik in een jaar?

Dit verschilt per gezinsgrootte, maar van de vorige alinea kunnen we opmaken dat gemiddeld genomen een vaatwasser 10 liter verbruikt. Dit is overigens ongeveer net zo veel liter dan wanneer je met de hand afwast. Laten we zeggen dat de vaatwasser eens in de twee dagen aanmoet. Dat betekent dat er grofweg 180 programma’s gedraaid worden met 10 liter per programma. Je zult dus ongeveer 1800 liter per jaar verbruiken voor het wassen van je vaat. Zowel met een vaatwasser als wanneer je met de hand afwast. 

Welke vaatwasser is het meest zuinig?

Het zal je misschien verbazen, maar de duurste vaatwassers niet per se het meest zuinig. De standaard vaatwassers die momenteel verkocht worden zijn namelijk het meest zuinig. Er zijn wel wat zaken waar de vaatwasser aan moet voldoen. Hij moet een goed energie keurmerk hebben en een eco-programma. Verder moet je er zelf voor zorgen dat de machine alleen wordt aangezet als deze vol is. Op deze manier bespaar je het meeste geldt. Wanneer je vaatwasser ouder is dan 13 jaar, moet je wellicht denken aan vervangen omdat een eenmalige investering je maandelijks veel geld gaat schelen.