De mogelijkheden met tuinhout

Hout is een zeer populair materiaal voor de inrichting zowel binnen als buitenshuis. Hout staat natuurlijk, kan zowel stoer als elegant zijn, en afhankelijk van de rest van het interieur kan het zowel een vintage als ook moderne uitstraling hebben. In de tuin wordt hout graag gebruikt voor het bouwen van constructies als tuinhuizen, schuttingen en veranda's. Maar ook houten tuinmeubels zijn een geliefde keuze. Lees hier meer over de mogelijkheden met tuinhout.

Verschillende soorten tuinhout

Er zijn veel verschillende soorten houtsoorten die binnen de categorie tuinhout vallen. Een aantal houtsoorten die populair zijn in gebruik, zijn bijvoorbeeld Douglas, Vuren, Eiken en Grenen. Maar er zijn nog veel meer soorten tuinhout die zeer geschikt zijn voor buitengebruik en ieder een eigen uitstraling hebben. De laatste jaren is de trend ook om verschillende soorten tuinhout met elkaar te combineren. Dit zie je bijvoorbeeld ook veel voorbij komen op terrassen van hippe restaurants. Er wordt gebruik gemaakt van hardhout, Douglas, maar ook gerecycled hout van pallets. Ook wordt tuinhout steeds vaker gecombineerd met andere natuurlijk uitziende materialen, zoals bamboe, kurk, touw en riet.

Zelf bouwen met tuinhout

Voor de tuin kun je zelf verschillende constructies bouwen van materiaal zoals tuinhout. Dit kost misschien wat werk, maar het scheelt enorm in prijs dan wanneer je een kant en klare constructie voor de tuin aanschaft. En sommige constructies zijn echt niet ingewikkeld om in elkaar te zetten. Met de juiste tutorials en tips van experts kun je zelf een schutting of tuinhuisje bouwen. Online vind je bijvoorbeeld verschillende bouwtekeningen voor schuttingen. Schuttingen zijn een van de meest simpele constructies om zelf in elkaar te zetten. Kies je favoriete tuinhout en neem een weekend de tijd om lekker in de tuin te klussen!

Verschillende uitstralingen

Zoals ik al eerder zei, hout kan, afhankelijk van de rest van het interieur, verschillende uitstralingen hebben. Dit maakt hout als het ware een kameleon onder de bouwmaterialen. Hout kan simpel en natuurlijk ogen, maar ook imposant en elegant. Wat dacht je bijvoorbeeld van een houten poortdeur van mooi donker hardhout bij de ingang van de oprit? Zeker met een laklaag kan dit zeer luxe en imposant ogen.

Smaak en stijl

Wat je smaak en stijl ook mogen zijn, met de verschillende soorten tuinhout die verkrijgbaar zijn, weet je zeker dat je jouw tuin kan inrichten zoals jij dat wilt. Ga je voor een industriële look met steiger- en pallethouten tuinmeubels? Of kies je voor een donkere houtsoort voor een meer vintage gevoel? De keuze is aan jou en de mogelijkheden zijn eindeloos!