Wanneer een bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Even een woning kopen doe je niet zomaar. Het is een emotionele gebeurtenis en er komt veel bij kijken. Je doet onderzoek op internet, bezichtigt allerlei verschillende huizen en leert allemaal nieuwe termen kennen. Totdat je het gedroomde huis hebt gevonden. Wat nu? Jouw droomhuis voldoet sowieso aan alles, maar toch is een bouwkundige keuring aanvragen slim om te doen.
Waarom zou je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Even snel opmerken dat het kozijn een nieuwe likje verf nodig heeft is geen probleem. Maar hoe zit het met de verdere staat van jouw gedroomde huis? En daar komt de bouwkundige keuring om de hoek kijken. Deze keuring geeft op al jouw vragen antwoord als het aankomt op de staat van het huis. Zo krijg je duidelijk inzicht wat er allemaal wel en niet hoeft te gebeuren.
Hoe verloopt een bouwkundige keuring?
Besluit je om een bouwkundige keuring aan te vragen dan wordt dit door een bouwkundige ingenieur uitgevoerd. Dit kost meestal een paar honderd euro. De bouwkundige ingenieur controleert hoe het zit met de staat van het huis en welke kosten er moeten worden gemaakt om de eventuele gebreken te verhelpen. Aan te raden is om een professioneel bureau in te schakelen en offertes te vergelijken. In een bouwkundig rapport komen alle zaken ter sprake wat de ingenieur heeft opgemerkt, vermoed en gezien. Zo’n keuring sluit niet uit of er verborgen gebreken zijn, maar je krijgt wel een redelijk beeld hoe het huis eraan toe is.
Laat een bouwkundig keuring uitvoeren tijdens het tekenen van het voorlopige koopcontract
Het is mogelijk om een bouwkundige keuring aanvragen voordat je de koopovereenkomst tekent. De meeste mensen laten een bouwkundige keuring aanvragen wanneer er een voorlopig koopcontract is getekend. Laat de uitslag van de bouwtechnische keuring opnemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. Blijkt dat de kosten van mogelijke gebreken het desbetreffende bedrag overstijgen dan staat dat in de ontbindende voorwaarden. Alle reden is er dan om de koop te ontbinden. Tot slot bedenk welke renovatiekosten jij te accepteren vindt bij het kopen van een woning en neem dit op in de ontbindende voorwaarden. Zo kom je voor zo min mogelijk verrassingen te staan.