Waarom groene daken zo verstandig zijn

Groene daken van sedummatten zijn duurzaam en zorgen voor schone lucht, minder overvloed aan vocht, een grote mate van biodiversiteit en staan mooi en rustgevend op de woning. Een groen dak isoleert beter en mensen voelen zich prettiger in de buurt met groene daken doordat ze stress verminderen, net zoals een bos of mooie groene tuin doet. Groene daken zorgen voor een juiste vochtopname door de plantensamenstelling. Een sedummat kan een variatie aan vegetatie bevatten. Elke plant heeft haar eigen plek nodig. Een dak waar veel schaduw opvalt en zonnepanelen bevat die voor schaduw zorgen, zal dus sedumplanten moeten bevatten die tegen schaduw kunnen. Sedum is duurzaam. Planten stoten door middel van fotosynthese schone lucht uit. Co2 uitstoot en andere giftige stoffen in de natuur worden op deze manier verminderd.

Sedummat op het dak van uw woning

Een stevig en eventueel gerenoveerd dak kan sedummatten dragen. Een dak moet niet oud en beschadigd zijn omdat er anders lekkage kan optreden als sedum matten worden geplaatst. De variatie uit planten kan tussen de 8 en 12 soorten bestaan. Er ligt een substraatlaag van een bepaalde dikte waarop de planten groeien en hun wortels planten. Hoe dikker de substraatlaag hoe hoger de de draagkracht van het dak moet zijn. Een plat dak zorgt voor de beste vochtopname van sedumplanten. Schuine daken zorgen ervoor dat water sneller het dak verlaat en zorgt ervoor dat zo ook eerder de planten droog komen te staan. Mocht er een helling op het dak zitten, dan zijn sedummatten voor schuine daken van maximaal 45 graden geschikt. Voor schuinere daken is er een groen alternatief als een groene gevel met klimplanten. Een sedummat gaat op een schuin dak eerder schuiven.

De grote voordelen van sedummatten

Groene daken beperken het verlies en het ontsnappen van regenwater met 45 procent. Verder houden dakpannen en andere materialen warmte vast in steden, waardoor het stadsklimaat alleen maar meer opwarmt. Groene daken zorgen voor koelte doordat zij warmte afstoten en zonlicht reflecteren. De afstoot van warmte ontstaat door condensvorming en omzetten van vuile in schone lucht. Ook de biodiversiteit zorgt voor verstuiving waardoor de natuur weer een boost krijgt. Er komt door de planten veel meer zuurstof in de lucht. Ook zonnepanelen hebben een hoger rendement met een groen dak.

De materialen voor een groen dak

Een groen dak kan het beste worden gelegd op een stevige dakconstructie zonder oude bitumen of dakpannen. Het dak moet wortelbestendig zijn en de matten van sedum mogen niet gaan schuiven. Er kan een dakrand worden gemonteerd op de sedum matten op hun plaats te houden.