Waarom een bouwtekening laten maken?

Bij het laten bouwen van een nieuwe woning of gebouw, is het vaak nodig om een bouwtekening te hebben. Een bouwtekening komt met vele voordelen. In een bouwtekening zul je een technische uitwerking vinden van een bouwwerk of gebouw. Naast het bouwen van een nieuw gebouw, is een tekening ook nodig wanneer je gaat verbouwen. Voordat je begint aan je project, is het daarom altijd belangrijk om eerst een bouwtekening te laten maken. 

Aanvragen van een vergunning

Voor veel bouwprojecten is het vaak nodig om een vergunning aan te vragen. Wanneer je een vergunning aanvraagt, is het altijd nodig om een bouwtekening te hebben. Er moet een tekening gemaakt worden van de bestaande en van de nieuwe situatie. Hiermee krijgt de gemeente inzicht in wat jij precies van plan bent om te gaan doen. Een vergunning is nodig omdat er bepaalde wetten zijn voor het bouwen. Deze wetten zijn aangegeven in het bouwbesluit met wat aanvullende regels die ook betrekking hebben tot het bouwproject. Met een bouwtekening kan een gemeente zien of jouw project voldoet aan het bouwbesluit en de aanvullende regels. Een bouwtekening laten maken is om deze reden dus een verstandige keuze.

Meer duidelijkheid voor de aannemer

Veel bouwprojecten worden vaak gedaan door de aannemer. Het is daarbij wel belangrijk dat het precies wordt uitgevoerd als jij het wilt hebben. Om het duidelijk te maken wat jij precies wilt hebben voor je bouwproject, heb je een bouwtekening nodig. Een bouwtekening maakt het makkelijk om aan te geven wat er precies moet gaan gebeuren en hoeveel het mogelijk zal gaan kosten. Het is een goed communicatiemiddel om duidelijk te maken aan de uitvoerder hoe er precies gehandeld moet gaan worden. Er kunnen zo tijdens de bouw geen misverstanden ontstaan. Worden er toch fouten gemaakt, dan ligt de verantwoordelijkheid niet bij jou omdat je duidelijk het plan hebt aangegeven in een bouwtekening. Wanneer je geen bouwtekening hebt, ligt de verantwoordelijkheid wel bij jou. 

Soorten bouwtekeningen

Er zijn veel verschillende soorten bouwtekeningen waar je gebruik van kunt maken. Een gevelaanzicht laat zien hoe de buitenkant van het gebouw eruit zal zien. Je kunt hierin de afmetingen van gevelopeningen als ramen en deuren vinden. Ook de draairichting van de ramen en deuren kunnen op een gevelaanzicht aangegeven worden. De doorsnede is een tekening waarbij een verticale doorsnede van een gebouw wordt weergegeven. Een plattegrondtekening is een tekening waarbij er van de bovenkant wordt gekeken naar een gebouw. Een detailtekening is een detaillering van een bepaald deel van een bouwtekening. Laat jouw bouwtekeningen maken door RoAn Bouwvergunningen om zeker te zijn van kwaliteit.