Verbeter de akoestiek in huis

Geluidsoverlast is erg vervelend, vooral als je lekker thuis zit en niet van je rust kan genieten. Geluidsoverlast die je ervaart kan te maken hebben met een slechte akoestiek in huis. Deze slechte akoestiek kan zelfs op den duur voor gezondheidsklachten zorgen. Het kan namelijk zo zijn dat je je niet goed kan concentreren, slaapproblemen hebt of je bloeddruk hoog wordt. Je kan de akoestiek in huis verbeteren door je huis beter te isoleren, of door bepaalde akoestische materialen te gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan noppenschuim. Noppenschuim gaat galm tegen, waardoor de kwaliteit van het geluid beter wordt. 

Minder ruis en galm bij een juiste plaatsing

De akoestiek in huis kun je ook verbeteren door akoestische panelen aan te schaffen. Dat is een paneel dat geluid absorbeert. Deze panelen kan je daarom gebruiken om ruis, galm en echo te verminderen in bepaalde ruimtes. Onder akoestische panelen vallen zowel horizontale als verticale panelen. Deze panelen absorberen, verspreiden en verzwakken het geluid op een bepaalde manier. Je kunt deze akoestische panelen dus gebruiken voor het verbeteren van de akoestiek in je huis. Zo wordt bijvoorbeeld de geluidsoverdracht in huis beperkt of heb je minder last van achtergrondruis en een lange nagalmtijd. Je moet de akoestische panelen op de juiste plek hangen om ze zo optimaal te laten werken. 

Isolatie voor fijnere akoestiek

Als je vooral last hebt van geluidsoverlast en een slechte akoestiek binnenshuis is het slim om ook binnenshuis isolatie te plaatsen. Dit kan op twee manieren. Je kan de muren isoleren. Je plaatst dan geluidswerende wanden, waardoor de kamers minder gehorig zijn en ze beter geluidsdicht zijn. In oude huizen is het voornamelijk aan te raden om verdiepingsvloeren te isoleren. Je legt dan een isolatielaag aan tussen de verschillende verdiepingen in het huis. Hierdoor heb je een stuk minder last van je huisgenoten als er op een bepaalde verdieping veel geluid wordt geproduceerd.