Deurdorpel

Stappenplan voor het plaatsen van een hardstenen dorpel

Ben jij voornemens om zelf een hardstenen dorpel te plaatsen, dan is het natuurlijk wel van belang dat je exact weet hoe je dit moet doen. Ondanks het feit dat het met de juiste stappen prima te doen is, is het wel essentieel dat dit goed gebeurt. Dorpels zijn er namelijk voor bedoeld om het water tegen te houden. Gezien het feit het in ons land nog wel eens flink wil regenen, zit je er natuurlijk niet op te wachten dat het water je bij de eerste regenbui direct naar binnenkomt. Speciaal daarom hebben we een stappenplan voor je, waarmee jij zelf aan de slag kunt.

Welk type dorpel

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende type dorpels waaruit je kunt kiezen. De meest gebruikte is de dorpel die gemaakt wordt van arduin. Ook wel bekend als de ‘blauwe’ steen. Het grote voordeel aan dit type steen, is dat het gemakkelijk bewerkt kan worden. Dorpels op maat is dan geen enkel probleem. Wanneer jij je dorpel hebt gekozen, is het tijd voor de volgende stap.

Maak het mortel klaar

Nu je de juiste dorpel hebt uitgekozen, is het zaak deze te bevestigen. Dat doe je natuurlijk niet met kit, maar met cement, ook wel mortel genoemd. Deze mortel maak je vast klaar en vervolgens smeer je het op de plek waar de hardstenen dorpels moeten worden geplaatst. Wanneer je dit hebt gedaan, is het tijd voor de volgende stap.

Zorg voor de vochtkering

Je wilt natuurlijk niet dat het vocht via de mortel zo de woning in kan trekken. Het is dus zaak om een vochtkering aan te leggen. Dit doe je door een speciaal daarvoor bestemde folie over de mortellaag heen te leggen. Hier overheen plaats je vervolgens een nieuwe laag mortel en dan is het tijd voor de laatste stap.

Het plaatsen van de dorpel

Nu is het eindelijk tijd om de dorpel te kunnen plaatsen. Deze dorpel leg je voorzichtig neer en plaats hem in de gewenste positie. Wanneer je dit hebt gedaan, is het zaak om de ruimte die overblijft af te kitten, zodat het geheel volledig is afgedicht. Heb je dit gedaan, dan is het zaak om het geheel goed te laten drogen.