Goedkope keukens hebben hun eigen kwaliteit

Als je op zoek gaat naar een nieuwe keuken is dat een hele happening. Voor sommige mensen is dat hetzelfde als een nieuwe auto kopen. Soms kost een inbouwkeuken inderdaad ook net zoveel of zelfs meer. Maar laat je al die peperdure keukens niet te snel aanleunen. Voor een wat beperkter budget zwemt er veel meer in de zee: goedkope keukens die ook Duitse bouwkwaliteit hebben, waar ook goede apparatuur in zit. Keukens die qua model en kleur voering jou misschien nog meer aanspreken dan een chique keuken die strak in de lak zit en een werkblad heeft dat een maandloon kost. Het loont echt de moeite te kijken welk assortiment keukens je bijvoorbeeld online aantreft als je niet de uiterste prijs voor je inbouwkeuken wilt betalen.

Goedkope keukens: voor een paar duizend euro kokkerellen

En dan komen we toch meteen uit bij de prijs. Helemaal onderin de price range zitten de bouwmarkt keukens, vaak in twee modellen verkrijgbaar: recht en hoek. Zo’n keukentje kan een studentenkamer wel hebben. Simpele stijl, eenvoudige en beperkte apparatuur. In dit artikel noemen we dit nog een niveau onder de goedkope keukens; voor ons geldt dat een goedkope keuken begint bij een inbouwkeuken die je niet alleen kunt benutten maar die je ook graag ziet staan. Er moet minstens een bepaalde stijl uit af te lezen zijn en de vormgeving moet het oog kunnen strelen. Veel woonkamers hebben de keuken in dezelfde ruimte staan, dus moet zo’n inbouwkeuken ook passen bij je interieurstijl. En laat dat nou net met budgetkeukens best wel lukken! Want er zijn vele honderden modellen op de markt en dan binnen het prijssegment van de goedkope keuken: 2.000 – 4.000 euro. 

Past het allemaal wel?

Een goedkope keuken treffen die jij er aangenaam uit vindt zien en die bij je eigen interieurstijl past, is dus niet zo moeilijk. Maar bij goedkope keukens koop je wel een standaard opstelling. Dat kan een hoekopstelling zijn of een rechte-wand-keuken. Of een eilandkeuken. De maten liggen echter vast. En jij hebt thuis een ruimte in gedachten waar die keuken in moet. Dat betekent dat de inbouwkeuken er wel in moet passen. Een goedkope standaard keuken aanpassen, gaat best in de papieren lopen. En dan wordt het ineens alsnog een dure keuken. Inmeetwerk is dus van groot belang.

Het elektrische deel van de keuken

Goedkope keukens kunnen ook een zacht prijsje hebben omdat er bezuinigd is op apparatuur. Een quooker is dan een gewone kraan, een dubbele oven wordt een enkele, een A-merk magnetron is een B-merk geworden. En hoewel de koelkast wel een goed energielabel heeft, is hij van binnen toch wat eenvoudig ingedeeld en zijn de inlegbakken wel van heel dun plastic. Let er bij aankoop van een keuken dan ook op hoeveel apparaten bij de aangegeven prijs horen. En of die ook tenminste een basiskwaliteit hebben. 

Voor je gaat kopen: bepaal je budget!

Een inbouwkeuken is meer dan aankoop van een van de goedkope keukens. Soms wil je er een apparaat bij. De loodgieter, de timmerman en de elektricien gaan ook offertes geven. Tel alle extra’s en montagewerk bij elkaar op, trek die som af van je totaalbudget en wat je dan overhoudt, kun je kwijt aan een inbouwkeuken.