Plaatmateriaal kiezen: waar moet je op letten?

Wanneer je aan een bouw- of klusproject gaat beginnen waar je houten platen bij gaat gebruiken, moet je jezelf een aantal dingen afvragen: heeft je project betrekking tot een binnen- of buitenruimte? In welke mate moet het plaatmateriaal bewerkt worden? Voor welke uitstraling wil je gaan? Welke eigenschappen van het plaatmateriaal zijn van belang? Ga je de platen afwerken? Zo ja, op welke manier dan? Deze en nog een aantal andere vragen moet je jezelf stellen voor je plaatmateriaal gaat uitkiezen. Hieronder volgt wat informatie over verschillende soorten plaatmateriaal.

Multiplex, of ook wel triplex genoemd, is een houtplaat is uit meerdere, oneven aantal lagen bestaat. Veelal worden er meerdere houtsoorten gebruikt voor de maak hiervan, maar voert een bepaalde houtsoort de boventoon. Ook basis van die houtsoort kun je multiplex voor buiten- of binnenklussen gebruiken.

Boeidelen is een plaatmateriaal dat geschikt is voor buitenwerk. Eigenschappen zijn onder andere dat het ongevoelig is voor verschillende weersomstandigheden en makkelijk schoon te maken.

MDF is geperst hout dat wordt gemaakt van zaagsel, of fijngemalen houtvezels die worden vermengd met kunstharslijm. MDF is uitstekend zaagbaar waardoor het veelal in de meubelbouw wordt verwerkt. Daarnaast is MDF een echt binnen plaatmateriaal.

Betonplex is een houten plaatmateriaal waar een afwerklaag van epoxy op is aangebracht. Deze plaatsoort leent zich uitstekend voor het werk met beton, zoals de naam al suggereert, maar is ook prima te gebruiken voor de bekleding van aanhangwagens, bedrijfsauto’s en andere opbergruimtes.

Naast bovengenoemde plaatsoorten zijn er nog veel meer op de markt te vinden. Voor al je vragen en advies op maat over plaatmateriaal, kun je terecht bij https://www.houtdirect.nl/.