Een lichtplan ontwerpen

Bij het inrichten van een bedrijfspand speelt het maken van een goed lichtplan een grote rol. Het is immers de bedoeling dat je je werkzaamheden optimaal kunt uitvoeren. Je moet goed kunnen zien waarmee je bezig bent. Maar verlichting mag ook niet te fel zijn, want daardoor bestaat de kans dat je hoofdpijn krijgt. Ook de lichtkleur is van belang. Het meest comfortabel is daglicht. Door gebruik te maken van daglichtlampen blijf je langer geconcentreerd en loop je veel minder kans om in de winter in een winterdip te raken. Met al die aspecten van verlichting wordt rekening gehouden in een lichtplan.

Lichtplan laten maken

Experts op het gebied van verlichting zijn uitstekend op de hoogte van de mogelijkheden van de modernste lampen, techniek en armaturen. Bij lightexpert.nl kun je hen inhuren om een lichtplan op maat te laten maken. De expert komt dan bij je langs. Eerst wordt uitgebreid besproken aan welke voorwaarden de verlichting moet voldoen om de activiteiten in het gebouw zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Daarna maakt de expert een lichtplan. Daar staat in welke lampen worden aanbevolen en hoeveel lampen er nodig zijn om de vereiste lichtsterkte te garanderen.

Technische snufjes

In een lichtplan wordt ook steeds meer gekeken naar het energieverbruik van de verlichting. Er bestaan allerlei technisch oplossingen waarmee dat lichtverbruik drastisch omlaag kan worden gebracht. In kantoren kun je kiezen voor daglichtregelingen en aanwezigheidsdetectie. Als er voldoende daglicht via de ramen naar binnen komt gaan de lampen minder fel branden of helemaal uit. Als er niemand meer op kantoor is zorgt de aanwezigheidsdetectie ervoor dat de verlichting automatisch wordt uitgeschakeld. Voor grote magazijnen en garages zijn er regelingen die ervoor zorgen dat er alleen licht brandt op plekken waar mensen zijn. Dat is allemaal onderdeel van een lichtplan.