zonnepanelen dak

Hoe weet ik of zonnepanelen op mijn dak kunnen?

In Nederland zijn vrijwel alle daken geschikt om zonnepanelen op te leggen. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen. Een dakscan voor zonnepanelen kan uitsluitsel geven in dat opzicht. Daarnaast kan je zelf ook gemakkelijk zien wat er allemaal mee mogelijk is. Wanneer je weet waar je op moet letten, wordt het heel gemakkelijk om te zien wat je moet doen. De volgende zaken spelen in ieder geval een rol. Heb daar oog voor wanneer je ermee aan de slag gaat.

De richting en de helling

Als er twee zaken belangrijk zijn om een goed rendement uit de zonnepanelen te halen, dan zijn het wel de richting waarin ze geplaatst zijn en de helling van de hoek. Wanneer je ze zuidwaarts onder 35 graden legt haal je er het meest uit. Dit betekent echter niet dat dit de enige optie is. Kijk in ieder geval wel of er een bepaalde helling op een bepaalde plek mogelijk is. Is dit niet het geval, dan is het niet aan te raden om de panelen op het dak te leggen. Dan is een alternatieve optie vaak de betere keuze.

De rol van schaduw

Het is ook goed om te kijken naar de mate van schaduw. Dit heeft namelijk een grote invloed op de opbrengst. Het is goed om te weten dat er allerlei oplossingen zijn. Kijk bijvoorbeeld eerst eens naar waar de schaduw vandaan komt. Ook is het zo dat een beetje schaduw niet direct een probleem hoef te zijn. Zolang het maar niet de overhand krijgt. Bovendien zijn er ook opties om het systeem optimaal te laten renderen wanneer er meerdere panelen zijn die niet gelijktijdig in de schaduw liggen. Dat kan je dus allemaal benutten wanneer je ze laat leggen.

Is er wel echt plek

Tot slot nog een punt waar je snel aan voorbij gaat. Is er wel echt plek voor de panelen. Aan één paneel heb je vaak niks. Het is dan juist van belang om er zeker van te zijn dat je wel voldoende ruimte hebt. Zo kan je meerdere panelen leggen en is de opbrengst ook echt de moeite waard. Kijk naar hoe groot, breed en dik de panelen zijn en maak een inschatting van wat er mogelijk is. Laat in andere gevallen ook gewoon door een specialist kijken wat er kan. Je kan via Zonduurzaam.nl eenvoudig een dakscan en/of advies op maat aanvragen. Dit maakt het net wat gemakkelijker voor je.