De gevel opknappen met trespa platen
Aangezien we dit jaar toch ook veel meer tijd binnenshuis doorbrengen is het een goed moment om aan het huis te werken. Voor doe het zelvers is het altijd leuk om een eigen project te starten. Daarnaast scheelt het ook in kosten als je een opknapping aan je huis zelf kunt doen en niet hoeft uit te besteden. In dit artikel willen we het specifiek hebben over het opknappen van de gevel en of het balkon. Dit doe je namelijk met trespa platen. Maar wat is een trespa plaat precies? Waarom gebruik je het voor de gevel en wat zijn de voordelen en nadelen.
Gevelbekleding
Wanneer je vlakke platen als gevelbekleding of balkonbekleding nodig hebt dan kun je het beste kiezen voor Trespa platen. Een trespa plaat is een vlakke plaat die bekend staat om de sterke en weerbestendige eigenschappen. Het zijn dan ook platen die specifiek worden geproduceerd voor buitentoepassingen en ook goed bruikbaar zijn voor verticale toepassingen. De platen worden van hars gemaakt en deze hars is versterkt met op hout gebaseerde vezels. Er zijn standaard trespa platen maar je kunt ook voor een plaat met andere specificaties kiezen. Naast gevelbekleding en balkonbekleding kun je trespa platen ook nog voor andere doeleinden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan dakranden, gootafwerkingen, zijwanden van dakkapellen etc.
Trespa monteren
Wanneer je zelf trespa platen wilt gaan monteren zul je rekening moeten houden met een aantal belangrijke zaken. De draagconstructie moet bijvoorbeeld sterk genoeg zijn voor de platen en daarnaast is het ook belangrijk dat er voldoende ventilatie mogelijk is tussen de gevelbekleding en de draagmuur. Tespla kun je schroeven maar ook lijmen. Welke keuze je maakt hangt af van wat je visuele voorkeur is. Wanneer je trespa platen lijmt dan krijg je een mooi glad oppervlak, maar met schroeven zijn de platen een stukje steviger gemonteerd. Met schroeven is het wel weer lastiger schoon te houden.
Ventilatie
Een belangrijk aspect bij het plaatsen van trespa platen is dat er genoeg ruimte is voor ventilatie. Er moet ruimte zijn tussen de draagmuur en de gevelbekleding. Ook heeft trespa materiaal de ruimte nodig om te kunnen uitzetten en krimpen. Dit betekent dat de dragende achter constructie het trespa materiaal de trespa platen hiervoor de ruimte moet geven. Denk aan een speling van tussen de zeven en tien millimeter. Dit zorgt wel voor een limiet aan de maximale grootte van de panelen.