Waarom is een donzen dekbed lekker zacht?

Je wilt een nieuw dekbed kopen en het is heel belangrijk dat je lekker slaapt. Dus het dekbed moet goed ventileren, vochtbestendig zijn als je veel transpireert en ook lekker zacht liggen. Het liefste heb je ook een dekbed dat je kunt draperen en dat ook goed om het lijf valt. Als deze zaken belangrijk voor je zijn dan staat het buiten kijf dat je het beste een donzen dekbed kunt kopen. Maar waarom is dit type dekbed zo lekker zacht?

Hoe meer dons des te zachter

Een lekker donzen dekbed is heerlijk zacht en dat is te danken aan het feit dat dit dekbed gevuld is met eenden- of met ganzendons. Dons van deze dieren is ontzettend zacht, maar dat wil niet zeggen dat ook ieder donzen dekbed net zo zacht is. Een echt dekbed van dons is gevuld met minimaal 60% eenden- of ganzendons. Hoe meer dons er in het dekbed zit des te zachter het ook is. Zo simpel is het. Maar hoe weet je dan hoeveel dons er in het dekbed zit?

Donzen dekbed met etiket

Let goed op het etiket dat op een donzen dekbed aanwezig moet zijn. Een fabrikant is namelijk verplicht om dit etiket te bevestigen. Op het etiket kun je aflezen uit hoeveel procent dons het dekbed bestaat en van welke dier het dons afkomstig is. Nu denk je misschien dat iedereen wel een etiket op een product kan plakken en dat klopt. Daarom moet je ook goed opletten dat je een dekbed met een EN 12934 keurmerk koopt. Dit keurmerk geeft aan dat het etiket de waarheid bevat en authentiek is.

Is eenden- of ganzendons zachter?

Het maakt weinig uit of je nu een dekbed met eenden- of ganzendons koopt. Of een dekbed dat voor een deel met eendendons en voor een deel met ganzendons is gevuld. Deze soorten dekbedden zijn net zo zacht. Desalniettemin is ganzendons beter en dus ook duurder. Dat komt door het feit dat ganzendons uit grotere vlokken bestaan en dat ganzendons veel beter isoleert dan eendendons.

Blijft een donzen dekbed lekker zacht na het wassen?

Het is mogelijk om dit type dekbed te wassen, maar als dat niet goed gebeurt kun je het dekbed beschadigen. Het dekbed kan dan ook niet meer zo lekker zacht aanvoelen als voorheen. Daarom is het beter om een donzen dekbed te luchten door het dekbed op het bed te laten liggen en de deuren en ramen tegenover elkaar open te zetten. Een dekbed buiten ophangen is ook niet goed voor het dekbed, omdat vocht en te fel zonlicht het dekbed eveneens kunnen beschadigen. Daarnaast is het belangrijk om het dekbed voor gebruik goed op te schudden en uit te kloppen.

Donzen dekbed mag je niet kloppen of stofzuigen

Een donzen dekbed mag je wel uitkloppen door het dekbed eens flink te laten wapperen, maar je mag er niet met de mattenklopper op slaan. Ook stofzuigen wordt afgeraden, want je kunt met een mattenklopper of een stofzuiger het dekbed ernstig beschadigen. Je zou naast het opschudden en het luchten een donzen dekbed wel kunnen borstelen. Behoefte aan advies van een specialist? Neem dan contact op met White Cloudz.