Huizen Amsterdam

Hoe overleef ik het afsluiten van mijn eerste hypotheek?

Een hypotheek afsluiten kan aanvoelen als een sprong in het diepe. Daar stond ik dan, met de droom een eigen huis te kopen, maar ook met klamme handjes bij het idee dat er zoiets als een 'hypotheek' bestaat. Gelukkig ben ik door dit hele proces heengegaan en leef ik nog om het verhaal na te vertellen. Dus pak iets lekkers, ga er goed voor zitten en laat me je meenemen op deze rollercoaster.

De zoektocht naar de juiste hypotheek

Bij het afsluiten van je eerste hypotheek zie je door de bomen vaak het bos niet meer. Variabele rente, vaste rente, NHG, zonder NHG – termen waarvan je zou wensen dat iemand ze even in Jip-en-Janneketaal uitlegt. Ik ging dus op onderzoek uit en praatte met verschillende adviseurs om alles helder te krijgen. Spoiler alert: Het kost tijd en energie maar is oh zo belangrijk!

Alles draait om jouw financiële plaatje

Het moment waarop je moet blootgeven hoeveel spaargeld je hebt en wat er maandelijks binnenkomt (en jammer genoeg weer uitgaat), kwam ineens wel heel dichtbij. Dit gedeelte was voor mij persoonlijke financiën 101; echt een eye-opener! Mijn tip: wees hier eerlijk over tegenover jezelf én de adviseur om teleurstellingen te voorkomen.

De papierwinkel

Onderhandelen over voorwaarden of tarieven? Dat voelt alsof je mee moet doen aan ‘Wie is de Mol?’ zonder briefing vooraf. En dan heb ik het nog niet eens gehad over al dat papierwerk dat plotseling op mijn keukentafel lag! Aankoopbewijzen, salarisstroken – you name it – alles moest verzameld worden. Maar geloof me: elk ondertekend document brengt je een stapje dichterbij jouw doel.

Kies wijs: laat advies niet links liggen

Bij Univé, net als bij vele anderen, kun je terecht voor advies rondom hypotheken—iets wat ik zelf enorm heb gewaardeerd toen bleken dezelfde soort sokken aantrekken al complex genoeg was zonder wereldschokkende beslissingen zoals deze toe te moeten voegen aan mijn dagelijkse routine. Goed advies kan net dat duwtje in de rug zijn wat nodig is.

In conclusie; Een huis kopen en daarvoor een hypotheek afsluiten lijkt misschien ontmoedigend – geloof mij; sommige dagen wilde ik niks liever dan terugkruipen onder mijn veilige donsdekentje – maar met geduld, goede informatieverzameling en betrouwbaar advies kom je erdoorheen. Uiteindelijk staan die stressvolle momenten volledig in schril contrast tot de blijdschap van sleutels ontvangen naar jouw nieuwe thuis. Blijf gefocust op jouw einddoel; die knusse plek helemaal van jou (plus bank) waar geen stresserend papierwerk meer ligt te wachten maar alleen jaren vol nieuwe herinneringen gebouwd gaan worden!


Huizen Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *