Lood in de bouw

Lood wordt graag gebruikt in de bouwindustrie, omdat het een metaal is met een aantal unieke eigenschappen. Lood is namelijk een zachte metaal, en dus makkelijk te bewerken. Het is een slechte geleider van elektriciteit en is goed bestand tegen roest. Verder kan het ook goed tegen temperatuurwisselingen en het bevordert de afvoer van water. Daarom wordt lood vaak gebruikt als materiaal om daken mee af te werken.

Nadelen van werken met lood.

Lood is dus een belangrijke speler in de bouwindustrie. Logisch ook als je alle voordelen van het materiaal op een rijtje zet. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven voor bouwlood op de markt gekomen. Want ondanks de vele voordelen zitten er ook nadelen aan lood. Het is een ouderwetse manier van werken en zeker op de moderne woning staat het minder fraai. Verder is het ook minder duurzaam dan een aantal modernere alternatieven.

EPDM als alternatief op lood.

Één van de meest populaire alternatieven op lood is EPDM. EPDM is een synthetische rubber dat tegenwoordig veel gebruikt wordt in de bouw, het is een stuk goedkoper dan lood en makkelijk te verwerken bij o.a. de aansluiting van daken. Het ziet er netjes uit op woningen en gaat over het algemeen lang mee. EPDM vergt normaal gesproken ook weinig onderhoud. 

EPDM in I-form.

EPDM wordt dus steeds vaker gebruikt, onder anderen, omdat het gebruiksvriendelijk is. Een voorbeeld daarvan is de I-Form afdichtingsband. Dit product is gemaakt van EPDM. I-Form is een mooi voorbeeld van waarom men graag EPDM gebruikt tegenwoordig. I-Form is licht, niet giftig, flexibel en makkelijk aan te brengen. Als je dat vergelijkt met lood, waar men bijvoorbeeld nog open vuur voor moet gebruiken om het te verwerken, is het te begrijpen dat EPDM tegenwoordig wordt gezien als een ideale vervanger voor bouwlood.