De Jong

Manieren om vocht in huis tegen te gaan 

Vocht in huis kan voor ontzettend veel problemen zorgen. Denk aan schimmel, vochtplekken, ongedierte en in sommige gevallen zelfs gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er een aantal methodes waarmee je vocht tegen kan gaan. 

Injecteren of impregneren 

Er zijn verschillende oorzaken van een vochtprobleem, en al deze oorzaken vragen dan ook om een andere oplossing. Volgens De Jong is een populaire en effectieve manier van vochtbestrijding zijn injecteren en impregneren. 

Impregneren

Bij doorslaand vocht komt het water van buiten door de muur naar binnen. Wanneer het hard regent bijvoorbeeld. Dit zorgt vaak voor vochtplekken hoger op de muur. Een manier waarop dit wordt aangepakt is door middel van impregneren. Bij impregneren wordt er een vochtwerende gel op de buitenmuur gesmeerd. Dit is een relatief goedkope vorm van vochtwering. 

Injecteren

Bij optrekkend vocht zijn er meerdere manieren van vochtbestrijding. Dit is het fenomeen waarbij grondwater optrekt in de muur en voor vochtplekken onder aan de muur zorgt. Een effectieve manier om dit tegen te gaan is door middel van injecteren. Hierbij worden er gaten in de muur geboord en in deze gaten wordt vervolgens een vochtwerend middel gespoten. 

Carebrick en ventileren 

Injecteren en impregneren zijn niet de enige manieren waarop je vocht in huis tegen kunt gaan. Twee andere opties zijn Carebrick en natuurlijk ventileren. Bij ventileren gaat het volledig om de luchtvochtigheid in huis. Je kunt dit doen door de ramen open te zetten, maar ook door een ventilatie systeem aan te schaffen. Bij Carebrick kijk je naar een iets intensievere manier van vochtbestrijding. Hierbij worden er keramische kokers in de muur geplaatst die er voor zorgen dat het in de muur gaat ventileren. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat het vocht verdwijnt. 

Vocht in de kelder tegengaan 

Er zijn verschillende manieren om vocht in de kelder tegen te gaan. 

  • Kelderdrainage. Hierbij gaat het om het weg pompen van water uit de kelder naar buiten of het riool via een buis. Dit wordt ook wel een drainagesysteem genoemd. 
  • Kelderbekuiping. Kuip is een waterdicht midden wat je kunt gebruiken op de muren en vloer van je kelder. 
  • Natuurlijk is ventileren of injecteren bij de kelder ook een effectieve vorm van vochtbestrijding.