Houd je voeten warm met vloerisolatie

Ben je ook helemaal klaar met koude voeten aan de grond overweeg dan eens om vloerisolatie te nemen. Dat is heel prettig aan de voeten, maar met dit type isolatie gaat ook je energierekening omlaag. Maar hoe kun je nu het beste je vloer isoleren? Als je een kruipruimte hebt dan is dat eenvoudig te bewerkstelligen aan de onderkant.

Vloerisolatie zorgt voor een aangename warmte in huis

Heb je vloerisolatie dan voelt je woning gelijk een stuk aangenamer aan. Deze isolatielaag houdt het vocht en koude lucht uit de kruipruimte en de warmte blijft langer in je huis hangen. Doordat er door vloerisolatie minder warmte wordt verloren hoeft je CV ketel minder hard te werken en daardoor gaat je energieverbruik omlaag. Goed voor de centen. Dat niet alleen, want het is ook nog eens heel goed voor het milieu. Wil je vloerverwarming aan laten leggen dan is vloerisolatie essentieel, omdat er anders veel warmte naar de bodem of kruipruimte verdwijnt.

Laat je geld slim besteden met vloerisolatie

Ga je vloerisolatie gebruiken voor je huis dan betaal je daar maar één keer voor. De besparing hiervan zie je elk jaar weer terug op je energierekening. Dat is niet alleen het fijne van dit type isolatie, want het verhoogt ook nog eens de waarde van je huis. Laat je de vloer zelf isoleren dan zijn de kosten wat dat betreft heel laag. Ben je niet helemaal zeker van je isolatie leg kunsten dan kun je besluiten om je vloer te isoleren door een bedrijf. Overigens ook een goede besteding van je geld, en je weet gelijk dat het goed wordt gedaan.

Subsidies krijgen om je vloer te isoleren?

In Nederland bestaat er subsidie voor het isoleren van je huis. Je kunt hiermee zo’n 30% aan kosten terugkrijgen, maar dan moet er wel aan een 2 of meer maatregelen worden voldaan. Naast je vloer isoleren, moet je ook een ander deel van je huis isoleren om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Andere delen van je huis isoleren kunnen zijn de ramen, de gevel of

het dak. Daarnaast is het mogelijk om 1 maatregel te combineren met bijvoorbeeld een zonneboiler, warmtepomp of warmtenet aansluiting.  

Wat zit er precies onder je vloer?

De makkelijkste manier om je vloer te isoleren is om isolatiemateriaal te verwerken aan de onderkant van je vloer. Daarvoor is er wel minimaal 35 centimeter kruipruimte en een ingang nodig om dat te bewerkstelligen. Is dit bij jouw woning niet het geval dan kun je niet onder de vloer kruipen en het isolatiemateriaal vastmaken. Gebruik je PUR isolatiemateriaal dan heb je minimaal 50 centimeter aan kruipruimte nodig. Voordat je besluit vloerisolatie te nemen is het daarom handig om eerst te kijken of je wel een kruipruimte hebt, hoe hoog het is en of je er in past. Pas als je kennis van deze zaken hebt kun je verder ondernemen.

Wat levert goede isolatie op voor onder een vloer?

Is de kruipruimte minimaal 35 centimeter dan kun je het beste van onderuit isolatiemateriaal aanbrengen. Er is veel effectief isolatiemateriaal te gebruiken zoals kurk, hout, vlas, EPS, schuim en glas of steenwol. Met een beetje handigheid is dit makkelijk zelf te doen.