Welke houtbouwschroeven zijn geschikt voor mijn klus?

Als je aan de slag gaat met hardhout of hout dat buiten staat dan kom je al snel bij houtbouwschroeven terecht voor het bevestigen van materialen. Alleen dan heb je nog steeds een hoop keuzes. Er zijn allerlei soorten schroeven geschikt voor houtbouw en hardhout. Termen als voldraads, deel draads, tellerkop, lenskop vliegen je om te oren. En dan heb ik het nog niet over no-split schroeven die het splijten van hout voorkomen. Een houtbouwschroef is een veel gebruikte schroef voor zowel professionals als particulieren.

Sta je met je oren te klapperen nu? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je wilt weten over houtbouw modellen en waarvoor je ze het beste kunt gebruiken. Zo heb jij gegarandeerd de juiste schroef voor de juiste klus.

Wat zijn houtbouwschroeven

Houtbouwschroeven zijn zoals de naam al aangeeft schroeven die perfect zijn als je houtbouw wil bevestigen. Alle houten materialen voor buiten en hardhout worden blij van deze schroeven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Als stelregel kun je aanhouden dat hoe zwaarder het materiaal en hoe meer het hout onder druk staat, hoe dikker de houtschroef die je nodig hebt. De lengte van de schroef kun je bepalen door te meten. Je wilt zeker weten dat de schroef voor meer dan de helft in het hout gaat waaraan het bevestigd wordt. Een andere vuistregel is dat de lengte van de schroef 2,5 keer de dikte van het materiaal moet zijn dat je gaat vastzetten. Met een te dunne schroef loop je de kans dat deze op termijn breekt, een te ondiepe schroef zit vaak niet genoeg vast en kan loslaten.

Soorten schroeven voor houtbouw

Er zijn verschillende soorten houtbouwschroeven die geschikt zijn voor verschillende soorten materialen en verschillende soorten klussen. Welke schroef je waarvoor gebruikt leggen we je graag verder uit. 

Een RVS schroef 

Houtbouwschroeven van RVS zijn het meest geschikt als je werkt met hardhout. Dit omdat Een RVS schroef onaantastbaar is voor de zuren die in hardhout zitten en daardoor minder snel breekt. Een RVS model is minder sterk dan verzinkt staal, maar geeft geen vlekken in hardstaal zoals verzinkt staal wel kan doen. Voor buitenwerk en in vochtige ruimtes raden wij aan om een houtschroef te gebruiken van RVS 410 of RVS A2.

Tellerkop schroef

De tellerkop variant van houtbouwschroeven is geweldig om te gebruiken als je 2 houten balken aan elkaar wilt bevestigen. Met de brede kop heb je een groot oppervlakte waarmee je de 2 delen stevig tegen elkaar aan kan trekken. De deeldraad en de snijpunt zorgen er vervolgens voor dat de schroeven er in één keer goed ingaan. De freesribben helpen om de schroeven snel en efficiënt te gebruiken.

Platkop schroef

De platkop houtbouwschroeven kun je het beste gebruiken als je wilt dat de schroeven verzinken in het hout zodat ze bijna onzichtbaar zijn. Door de torx aansluiten kost het geen moeite om handmatig of met een schroefmachine de houtschroeven in het hout te laten trekken. Platkop schroeven en tellerkopschroeven blijven zichtbaar en zakken niet weg in het hout.