De eindeloze mogelijkheden met Epoxy

Epoxy, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een zeer veelzijdig bouwmateriaal en kan voor eindeloos veel doeleinden gebruikt worden. Het is dan ook niet zonder reden dat dit materiaal gebruikt wordt voor verschillende projecten, zowel groot als klein. Wil je epoxy giethars kopen, maar ben je eerst benieuwd naar wat je er allemaal mee kunt? In dit artikel lees je meer over dit leuke en veelzijdige bouwmateriaal.

Wat is epoxy

Als je epoxy koopt krijg je twee flessen. Een met hars en een met harder. Als je deze twee vloeistoffen samen vermengd, dan ontstaat er een chemische reactie – de epoxy wordt langzaam uitgehard. Zodra epoxy volledig verhard is, dan heb je een materiaal dat maar liefst 2 keer zo sterk is als beton. Mede daarom wordt epoxy voor zoveel verschillende doeleinden gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld tafelbladen ingieten, of foto's en schilderijen. Je kunt zelfs epoxy sieraden maken. Dit is dan ook waar epoxy het meest voor wordt gebruikt, voor decoratieve doeleinden. Maar ook voor boten wordt epoxy vaak gebruikt, denk aan het coaten van hout, zodat dit lang mooi blijft.

Epoxy coatingvloer

Maar naast creatieve doe-het-zelf projecten kun je met epoxy giethars nog veel meer. Waar het materiaal bijvoorbeeld ook veel voor gebruikt wordt, is voor coatingvloeren. Een epoxy vloer is een geweldige oplossing om industriële vloeren een luxe uitstraling te geven. Maar ook hout en geglazuurde tegels kunnen gecoat worden met een laagje epoxy. Dit klinkt misschien als een grote klus waar je veel ervaring en tijd voor nodig hebt, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Een epoxy vloercoating breng je gemakkelijk aan met een roller en is dezelfde dag al volledig uitgehard en klaar voor gebruik.

Epoxy gietvloer

Naast een epoxy vloercoating kun je ook een volledige vloer ingieten, dan krijg je een echte epoxy gietvloer. Dit is in tegenstelling tot epoxy vloercoating wel wat meer werk en je hebt er ook veel meer epoxy giethars voor nodig. Bovendien is een roller niet geschikt om de dikke laag epoxy gelijk te strijken met de ondergrond, in plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van vloerwissers. Dit is een klus waar ook zeker wel wat meer ervaring voor vereist is, dus als gemiddelde doe-het-zelver wil je dit wellicht over laten aan de experts. 

De voordelen van een epoxy vloer

Een epoxy vloer staat niet alleen super strak en modern, het heeft ook nog vele andere voordelen. Zo is een vloer van epoxy vocht- en vloeistofbestendig. Bovendien is het mechanisch supersterk, slijtvast en chemisch bestendig. Een epoxy vloer is zeer gemakkelijk schoon te houden en geschikt voor verschillende ruimtes. Ook is het mogelijk om de epoxy vloer te voorzien van een antislip korrel voor natte ruimtes zoals de badkamer.