Waarom kiezen voor een stolpwoning?

Bij de knoop moeten doorhakken voor het type woning waar er voor gekozen moet worden, zal een stolpwoning het overwegen waard zijn. Deze klassieker onder de woningsoorten heeft lang stand weten te houden in vooral Noord-Holland en Friesland. De praktische zijde is echter niet tot die streken beperkt gebleven. Een moderne stolpwoning neemt de voordelen met zich mee, maar natuurlijk ook in combinatie met de hedendaagse gemakken. Van een boerenwoning met een dak van stro is er al lang geen sprake meer.

Het uitstekend dak biedt wel veel mogelijkheden

De naam stolpwoning is ontleend aan het piramidevormig dak en zorgt dat niet alleen voor een koel interieur in de zomer, maar biedt het veel ruimte. Die ruimte wordt allemaal nuttig besteedt voor bijvoorbeeld extra kamers of een ruime zolder. Bij het ontwerpen van de stolpwoning zijn er veel mogelijkheden en is de inrichting daarom relatief eenvoudig aan te passen. De vierkante omtrek van een stolpwoning maakt het geschikt voor bouw op een kavel. Uitbreiding van de woning gaat er eenvoudig aan toe dankzij de doorlopende daklijn. De overkapping kan naar alle zijden toe worden doorgetrokken en kan zelfs een kleine woning na een poos flink worden uitgebreid zonder dat er afbraak wordt gedaan aan de originele vorm van de stolpwoning.

Is ook nog onderhoudsvriendelijk

Door de relatief eenvoudige constructie is zo een stolpwoning niet alleen snel opgezet, maar vraagt het daarna ook om minder onderhoud. Belangrijk is het wel dat er bij de bouw gekozen wordt voor duurzame materialen. Waar zo een stolpwoning in het verleden werd opgetrokken van hout, stro en steen, gebeurt dat nu met moderne materialen als staal en glas. Een combinatie die de voordelen van weleer behoudt, maar ervoor zorgt dat er niet veel omkijken meer naar is. Dankzij de ruime ramen aan alle zijden wordt de stolpwoning op een natuurlijke manier verlicht en is er altijd sprake van een goede ventilatie.