Stappenplan voor een betonnen fundering

Een fundering is nodig om een nieuwe aanbouw, garage, schuur of een tuinhuis op te zetten. Een betonnen fundering aanleggen is echter niet gemakkelijk. Daarom kan je dit stappenplan gebruiken om dit op een goede manier aan te pakken.

Stap 1. Het juiste moment

Het begint allemaal met het kiezen van een juist moment. Als het koud is of er is vorst, dan vraagt dit om extra voorzorgsmaatregelen. Als het echter te warm is, droogt het beton te snel en wordt het poreus. Ook flinke regen kan nadelig werken voor de kwaliteit. Het is dus zaak om echt een perfect moment voor het storten te kiezen. Een gemiddelde temperatuur en geen regen is het meest geschikt.

Stap 2. De basis leggen

Het is nu tijd voor de randbekisting. Een goede optie is om te kiezen voor Pascon randbekisting. Deze montageklare randkisten besparen je flink tijd en arbeidskosten. Bij het leggen van de basis bepaal je hoe breed de fundering moet worden. Je slaat paaltjes in de grond op de hoeken van waar de betonnen fundering komt. Je spant een metselkoord en weet precies wat de juiste plek is. Alles is nu klaar voor het echte werk.

Stap 3. De fundering berekenen

Hoe dik moet de fundering worden? Het is wel belangrijk dat je dit eerst uitrekent. Het soort constructie en het type bouwmaterialen hebben hier invloed op. Elke constructie is weer anders, dus zorg ervoor dat je fundering altijd voldoet. 

Stap 4. De fundering uitgraven

Je moet de fundering in de grond uitgaven. Je moet onder de vorstgrens blijven, dus je moet tenminste 60 centimeter diep. Het is ook belangrijk om de dikte die je berekend hebt mee te nemen. Het graven doe je met de hand of een kleine machine. Doe dit wel netjes langs de randen.

Stap 5. De sleuf bekleden

Dek de ondergrond goed af met folie. Zo kan je het vocht in het beton houden. De laag tussen het beton en de grond zorgt hiervoor. Zo houd je de kwaliteit hoog. Grond kan ook slap zijn, dit is de reden waarom je de randbekisting van Vencory.nl hebt gekozen. Leg om de 50 centimeter een tegel of steen om alles op zijn plek te houden.

Stap 6. Bewapening aanbrengen

Bewapening maakt jouw beton sterker. Dit doe je met betonijzer. Het is niet erg als het verroest is, want dan hecht het beton beter. Zorg wel dat je het volledig in het beton stort zodat er geen zuurstof meer bij kan.

Stap 7. Storten

Nu je alles hebt gedaan blijft er nog 1 stap over: beton storten!